Bunăvoința depinde de tine

octombrie 26, 2018

Mulți dintre cititorii noștri ar putea să nu știe că episcopii din Africa sunt la fel de dependenți de bunăvoința voastră ca şi  multele misiuni pe care le vedeți; şi de multe ori episcopii care sunt centrul Bisericii sunt neglijați și le este adesea foarte greu să-şi îndeplininească misiunea, care nu numai că cuprinde multele orfelinate, ci și celelalte misiuni active. În acest articol, Preasfinția Sa, episcopul Athanasios (Akunda) din Episcopia de Kisumu și a toată Kenya Occidentală explică situația de pe teren în Dieceza sa și ce nevoi el, ca ierarh, are. Mai jos este răspunsul său la cererea noastră, pentru care suntem cei mai recunoscători.
**************
Dragi iubiți întru Hristos,
Marea Însărcinare a Domnului nostru Isus Hristos ne poruncește să mergem spre neamuri învățându-i și botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt. Aceasta este datoria sacră care ne este dată nouă atunci când ieșim din seminar și suntem hirotoniți.
Cu toate acestea, ieșind la lucru, găsim întotdeauna ceva neaşteptat. Găsim alte nevoi, după care ne dăm seama că, dacă nu îndeplinim de aceste nevoi, este posibil să nu reușim să îndeplinim Marea Însărcinare așa cum este scrisă în Evanghelia Sfântului Matei, capitolul 28. Ne confruntăm cu foamea, boala și analfabetismul . Predica noastră devine gravată în școli, spitale, orfelinate etc. Unde este episcopul, este Biserica. Prin urmare, episcopul devine centrul și unitatea Bisericii. El devine un Hristos vizibil poporului. El devine figura centrală responsabilă și completarea tuturor celor de mai sus.
Episcopul, în acest caz, nu numai că predică și predă, ci se duce să se asigure că preoții și turma lui sunt bine îngrijiți. El își petrece cea mai mare parte a timpului lucrând la viziunea și durabilitatea diecezei sale, mai ales la nivel material. Acest lucru, prin urmare, amintește că pentru ca Biserica să fie puternică ca şi instituție, Oficiul Episcopului trebuie consolidat. Din moment ce cu toții ne derivăm puterea de la Hristos, tot așa și Biserica Ortodoxă și toate instituțiile ei își derivă puterea de la Episcop. Tot ceea ce susținem noi drept creștini, fie orfelinate, fie școli etc., fără episcop, Biserica nu este completă, deoarece ca totul să funcționeze, este nevoie de binecuvântările episcopului local.
Acest lucru amintește că, în măsura în care susținem aceste instituții, trebuie să ne amintim că pastorul șef trebuie să aibă un birou activ pentru a supraveghea toate acestea. Episcopii din Africa nu au niciun fel de bursă sau salariu în fiecare lună. Şi totuşi, în ciuda acestui fapt, oamenii se așteaptă ca el să dea; chiar și cei care par să aibă donații private. Episcopul trebuie să țină biserica în mișcare. El trebuie să călătorească, să plătească personalul care lucrează cu el și are nevoie de provizii zilnice pentru a-și menține biroul deschis și funcțional. Acest fapt pare să fi fost uitat în locurile unde a fost dezvoltat un interes în instituțiile de sub episcop și nu în episcopi. Cei mai mulți dintre noi vor sponsoriza orfelinatele, uneori chiar în spatele episcopului și vom presupune că episcopul care este în străinătate nu trebuie să supraviețuiască. În acest fel, slăbim poziția, instituția sau biroul episcopului și, mai degrabă, întărim clerul și organizațiile sale, creând un dezechilibru prin care biroul episcopului devine nesemnificativ și prin urmare nerespectat.
Nu este ironic dacă episcopul nu este în stare să călătorească pentru a oferi îngrijire pastorală și nu se poate hrăni singur sau nu are adăpost, pe când în Dieceza sa are instituții care sunt susținute cu milioane de dolari de la creștini care pretind că recunosc biroul episcopului? Să știm cu toții că, așa cum orfelinatele și alte instituții au nevoie de sprijin, aşa şi episcopii din Africa au nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea supraveghea în mod eficace și eficient proiectele eparhiei. Altfel, vom avea o Biserică Ortodoxă cu episcopi ineficienți, nefuncționali și săraci. Cu ce ajută asta? Așa cum este spus mai sus: căci în Episcopul Ortodox este centrul unității. Cu cât mai mult poate să i se acorde puterea de a funcționa cu ușurință în lucrarea sa pastorală, cu atât mai puternic instituțiile aflate sub el sunt binecuvântate și cresc.
Este important ca cei din Vest să înțeleagă cât de diferit funcționează lucrurile în Africa. În Occident, chiar și cel mai sărac episcop are o casă, o bursă, o mașină și cheltuielile sale pastorale plătite de parohii. În Africa nu există nimic de genul acesta. Episcopul trebuie să-și găsească propria cale. Și calea sunteți voi! Frați și surori creștini.
După cum știți, avem o problemă cu lipsa salariilor pentru preoţi. Unul dintre scopurile noastre este ca, încet încet, să creeăm nişte programe de autosusţinere care ne vor permite să ne căutăm propria cale și să putem îngriji preoții și episcopii noștri. Alăturați-vă acestui obiectiv.
Continuați să ajutați orfelinatele, donați pentru a găsi un mijloc de transport pentru un preot la și de la biserică prin intermediul unei motociclete. Sprijiniți un orfan cu 30 de dolari pe lună și vă puteți alătura oricăror programe de auto-susținere. Alegeți oricare dintre cele de mai sus.
În Numele Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos, vă rog să primiți sincerele mele mulțumiri. Ați făcut multe pentru această eparhie, în special adoptarea orfelinatelor noastre. Vă mulțumim pentru contribuțiile dumneavoastră pentru microbuzul cumpărat de Dieceză. Vă mulțumesc tuturor.
Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi cum ne-a binecuvântat pe noi!
Pentru a dona în sprijinul Diecezei de Kisumu și a Întregii Kenii de Vest, faceți clic aici!
Biserică ortodoxă, Lucrare misionară, Misiuni kenyene, Știri