Copiii au nevoie de apă curată

februarie 18, 2018

În Valea Marelui Rift, la aproximativ o oră de mers cu mașina, la sud de Nairobi, îl putem găsi pe Părintele Methodius îngrijindu-se de copiii de la Orfelinatul și Școala Sfântul Barnaba. Cele 175 de voci ale copiilor umplu această zonă care, de altfel,ar fi liniștită. Unii dintre acești copii și-au pierdut unul sau ambii părinți. Toți au fost afectați de sărăcie. Dar, tuturor celor care vin aici, li se oferă speranță, datorită educației, prieteniei și învățăturilor ortodoxe. Ceea ce nu li se poate însă oferi copiilor este apă curată. În prezent, fântâna este reprezentată de o gaură adâncă, plină cu apă de ploaie și înconjurată de un gard improvizat.

În înregistrarea video, Părintele Methodius ne arată modul în care folosește această fântână. Merge acolo și, îmbrăcat în sutană, îngenunchează pe pământ, pentru a nu cădea și scufundă o găleată albă de plastic care este atașată de o coardă. După mai multe încercări de a obține o găleată cât mai plină, premiul constă într-o apă plină de noroi și contaminată. Cealaltă variantă este aceea de a merge la 12 km depărtare, la un pârâu, acolo unde începe sarcina de a lua apa și de a transporta înapoi. Cel puțin această apă nu este stătută, dar cu toate acestea nu ar fi considerată potabilă în SUA. Datorită faptului că noi avem zilnic acces la apă curată, ar fi greu să ne imaginăm cum ar fi să trăim fără ea. Totuși, pentru acești elevi, dincolo de inconvenientul de a parcurge o distanță atât de mare pentru a putea aduce apa, aceasta a devenit o luptă pe care o poartă zi de zi. Datorită lipsei apei curate, ei sunt mult mai expuși bolilor, mai ales într-o zonă în care sunt mici șanse de primi îngrijiri medicale corespunzătoare.

Soluția este destul de simplă. Forarea unui puț. Costul este de $30.000, însă valoarea pe care o oferă, în viața acestor copii, este incomensurabilă. În Matei 25:35 ni se amintește cât este de important să dăruim, să avem grijă unul de celălalt, de orice om care este flămând, însetat, bolnav și în nevoie. “…însetat am fost și Mi-ați dat să beau…”.

Vă rugăm, priviți în adâncul inimilor și dăruiți ! O donație pentru construirea unei fântâni reprezintă o șansă de a face o schimbare reală și apreciată de copiii de la “Sfântul Barnaba”. Donați aici. Amintiți-vă de cuvintele Domnului nostru: “…Adevărat zic vouă: Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut.”

Misiuni kenyene, Sf. Barnaba, orfelinat și școală