Pământul sfânt al Africii ortodoxe

Cât este de greu este să fii misionar ? Vă puteți imagina cât este de greu pentru un singur om, Părintele Christopher Walusimbi , să muncească de 34 de ani pentru a construi Biserica Buna Vestire ? Singur, pe frig, pe căldură , obosit, flămând – adesea ceea ce noi am considera un post sever este ceea ce creștinii ortodocși din Africa ar numi, de obicei , o masă completă.

Cât de greu este pentru un preot de 70 de ani să urce un deal de 300 de picioare , cu un motor de 40 de cai putere, pe umărul lui ?

“ Sunt obosit “, mi-a spus el. “Sunt atât de recunoscător pentru rugăciunile voastre.”

Are foarte mari probleme cu domul bisericii, probleme legate de scurgere. “Avem nevoie de multe pentru a repara cupola!”

Recent, prin generozitatea Africii Ortodoxe , Părintele Christopher a primit un motor de 40 de cai putere. Datorită faptului că unul dintre pasageri transporta pește de o mărime mai mică decât cea regulamentară, soldații i-au luat motorul, pentru care a trebuit să plătească o mită substanțială și apoi i-au furat elicele. Părintele a trebuit să doarmă pe jos !

Pentru noi ar fi greu să înțelegem, însă două elice valorează aproximativ $200.00 ceea ce înseamnă un venit anual dublu pentru un pescar sărac.

Sunteți constructor ? Ați putea transforma un container de oțel într-o casă de oaspeți ? Sunteți bogat ? Ați putea cumpăra și transporta o casă mică portabilă din China către Insula Bukasa ? Acest lucru ar putea permite parohiei să fie destul de independentă.

Minimul pe care îl putem face este să ne rugăm ; dar, cu certitudine, aflându-ne la doar câteva săptămâni distanță de sărbătoarea Nașterii Domnului , am putea să ne gândim la acel preot al lui Dumnezeu care dormea pe jos, pe pământ , pe pământul sfânt al Africii ortodoxe.

Pentru a susține Sfânta Biserică Buna Vestire din Uganda , Africa , puteți găsi aici detalii despre donații.

Extinderea terenului oferă beneficii tuturor

Avantajele de a deține un teren sunt cu mult mai mari decât cele de a nu deține acel teren. În prezent, Centrul de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina plătește chirie pentru mica porțiune de teren pe care o folosește. Structurile în care copiii învață și locuiesc sunt construite pentru uz temporar. Apa trebuie adusă din altă parte.

Deținerea terenului ar permite Centrului de Misiune să construiască un acoperiș solid deasupra fiecărei structuri și să îl înlocuiască pe cel existent în prezent, care este de tablă. Când plouă, sunetul produs de ploaia care lovește tabla, este foarte puternic. Această atmosferă nu este deloc favorabilă învățăturii, fiind extrem de deranjantă. Profesorii trebuie să ridice tonul pentru a fi auziți de către elevi, dacă mai pot fi cumva auziți. Copiii nu pot să gândească limpede din cauza loviturilor care se aud deasupra capetelor lor. “ Un acoperiș solid ar îmbunătăți foarte mult mediul în care se învață !”, spunea Părintele Silouan .

În plan este este inclusă construirea de dormitoare pentru copiii și a unei zone rezidențiale pentru oaspeți. Se poate construi și o fântână pentru a se asigura nevoia de apă.

Cel mai important, copiii vor cunoaște sentimentul de permanență, sentiment pe care nu îl au, acum, în viețile lor. Ca și proprietate comună dintre Arhiepiscopie și Orthodox Africa , parohia ar rămâne neschimbată, în cazul în care preotul ar fi transferat pentru a sluji într-o altă parohie. Pentru copii, acest lucru ar însemna, atât un cămin, cât și un centru de educație permanent, până la maturitate.

Donați pentru această cauză nobilă și fie ca Dumnezeu să vă înmulțească darul ! Marcați donația dumneavoastră pentru “ St. Irene Enlarging the Land“ (“Extinderea terenului la Sf. Irina “). * Acest articol a fost publicat pentru prima dată în Orthodox Africa, în 4 iunie 2017.

Soarele și ploaia

“ Bogatul și săracul se întâlnesc unul cu altul, dar Cine i-a făcut este Domnul ”, se spune în Pildele lui Solomon, capitolul 22. Deasupra capetelor noastre, soarele strălucește și ploaia cade, în mod egal. Cu toții respirăm același aer. Aceste binecuvântări ne sunt dăruite, în mod gratuit , de către Dumnezeu, iar noi le împărțim, fără a ne gândi prea mult la acest lucru. Însă procedăm oare la fel și cu hrana, banii, îmbrăcămintea, locuința și alte lucruri tangibile pe care nu le împărțim, în mod egal ?

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că “…dacă banii ar fi la dispoziția tuturor, atunci nu ar mai exista nici un prilej pentru generozitate din partea bogaților sau recunoștință din partea săracilor”. S-ar putea spune că această idee este fundamentată pe Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, în care se spune că dărnicia inspiră recunoștință și recunoștința inspiră dărnicie ( 9:11 ).

Generozitatea înseamnă “libertatea de a dărui sau dorința de a oferi “. Am fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu . Acesta este un dar foarte generos pentru fiecare persoană . Însă cum ne arătăm recunoștința ? Am oferit noi oare ceva din ființa noastră și din binecuvântările dăruite de Dumnezeu ?

Amintiți-vă de Orfelinatul și Centrul Educațional Sfântul Barnaba și donați aici pentru obiectivele pe termen lung ale acestora sau pe site-ul lor , pentru nevoile lor imediate. Fiți generoși și învățați-i și pe alții ce înseamnă virtutea recunoștinței !

Școala Secundară Sfântul Ioan Maximovici : încurajare, angajament, rezultate

Unul din obiectivele pe termen lung ale Orthodox Africa ( Africa Ortodoxă ) este acela de a încuraja angajamentul în misiunile noastre, copiii, familiile și personalul lor, astfel încât acestea să fie inspirate și să aibă curajul de a se implica în întărirea sfintei noastre credințe ortodoxe și să aibă încredere într-un viitor care se întinde dincolo de chiar propriile noastre vieți.

Până la urmă, preoții care fac parte din Consiliul de Administrație din Nairobi sunt interesați nu numai de dezvoltarea misiunilor individuale, ci și de elaborarea unor programe de misiune cu impact mult mai mare asupra eparhiei și a țării.  Orthodox Africa are scopul de a instrui misiunile în a deveni autonome. Cum credem noi că se va întâmpla aceast lucru ? Prin înființarea Școlii Secundare Sfântul Ioan Maximovici, astfel încât ei vor începe să își stabilească propria autonomie.

În articolul său “Educația în Kenya”, din 2 iunie 2015, Nick Clark , editorul de la “ Revizuiri și noutăți despre educația în lume” spunea

“În 2008, guvernul din Kenya a instituit o educație secundară gratuită pentru toate programele. Între 2003 și 2012, rata de înscriere a crescut de la 43% la 67% deoarece absolvenții noului program primar gratuit și-au croit drum prin sistem.

Cu toate acestea , Kenya trebuie să mai progreseze în ceea ce privește calitatea și accesul la educație. În 2010, un milion de copii nu erau înscriși la școală, acesta  reprezentând aproape jumătate din numărul celor din anul 1999.”

Școlile primare ortodoxe creează o bază educațională solidă  pentru copiii cu vârste cuprinse între 3-11 ani . Copilul învață să scrie, să citească, să facă aritmetică, dar și să se autodisciplineze, să muncească din greu pentru a-și atinge un obiectiv și să își gestioneze timpul. De asemenea, copiilor li se oferă posibilitatea de a învăța despre credința creștin ortodoxă, construindu-se astfel temelia pe care ei pot sta în picioare, în timp ce întâmpină tot ceea ce furtunile vieții aduc în calea lor. Centrul Educațional și Orfelinatul Sfântul Barnaba, precum și Centrul de Misiune Sfânta Irina oferă această educație fundamentală.

În perioada adolescenței, copiii vor întâlni mesaje opuse credinței ortodoxe, care vor încerca să îi îndepărteze de Singura Biserică Adevărată.  Întărirea sfintei credințe este foarte importantă. Grija oferită, în acest sens, de Școala Secundară Sfântul Ioan Maximovici va continua să solidifice temelia pe care copiii se află deja și le va oferi o poziție fermă pentru a rezista tentațiilor. Această școală secundară le va oferi copiilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani de la “ Sf. Barnaba”, “ Sf. Irina”, dar și altor copii ortodocși și neortodocși din eparhie și din Kenya, cât mai multe cunoștințe educaționale pentru a le da curaj, pe mai departe, în viață.

Putem să investim în multe lucruri valoroase în viață .Pe măsură ce ne străduim să întărim Africa Ortodoxă , prin înființarea Școlii Secundare Sfântul Ioan Maximovici , din Kenya, vă rugăm să țineți cont de acest proiect demn, oferindu-vă sprijinul dumneavoastră . Vă rugăm, donați către Orthodox Africa-General și marcați donația : “ St. John Maximovitch Secondary School“( “Școala Secundară Sf. Ioan Maximovici”)

Centrul de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina din Kenya ajută familiile să se poată susține prin propriile lor mijloace

Vă rugăm să ascultați și să cunoașteți situația acestei familii, curajul și credința ei și modul în care s-a adresat Bisericii Ortodoxe pentru ajutor.
Fiul cel mic, Ioan, care are 9 ani dorește să devină preot, într-o zi. El și fratele său mai mare, Kariuki, suferă de un handicap, fiindu-le foarte greu să poată sta în picioare. Fratele mai mare al lui Ioan, care are 20 ani , nu poate sta în picioare, de unul singur, iar Ioan întâmpină greutăți la mers, însă încearcă, dar se descurajează. Abia având suficient pentru a se hrăni, slăbiciunea trupurilor lor se manifestă în picioare.

Recent, Părintele Constantinos a vizitat această sărmană familie, abandonată de tatăl care și-a pierdut speranța de a mai putea avea grijă de propria sa familie. Anul acesta a fost una dintre cele mai severe secete din istoria Kenyei. Această familie destul de numeroasă, cu 6 copii, are o mamă plină de încredere care merge, în fiecare zi , să adune lemne de foc pentru alte familii și astfel să poată procura hrana pentru propria sa familie. Ea speră ca și Kariuki să poată fi de ajutor, prin învățarea unei meserii pe care să o poată practica în timp ce stă jos, sperând să depășească neputința și disperarea. Câțiva dintre copii, Ioan, George și Kamau merg la Școala Sf. Irina și știu că ajutorul lor este la Domnul Iisus Hristos. Ioan, deși este foarte neliniștit, are un zâmbet molipsitor, iubind să îi facă fericiți pe cei din jurul său. Neliniștea sa pare să provină de la faptul că nu reușește să facă ceea ce are nevoie să facă. Mai sunt doi copii mai mici, dar care sunt prea tineri pentru a merge la școală.

La Școala Ortodoxă Sf. Irina învață 110 copii. Aici li se oferă atât educație , mâncare și învață despre credința de la început a apostolilor . Spre sfârșitul acestei luni, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Makarios, Părintele Constantinos și echipa sa vor merge în vizită la această familie pentru a-i oferi hrană, îmbrăcăminte, pături, pantofi, câteva paturi bune, un scaun cu rotile mai bun și îngrijiri medicale.

Vă rugăm să îl însoțiți în această călătorie a generozității, ajutându-l să îi ajute pe acești copii și aflați că ei sunt doar una din cele aproximativ 25 de familii care trec prin greuțăți asemănătoare .

Speranța și rugăciunea noastră, a celor de la Orthodox Africa ( Africa Ortodoxă ) este că cel puțin 25 de familii vor ajuta o altă familie din Kenya, cu un dar de orice fel. Este nevoie de mai mult de $250 pe lună pentru a oferi ajutor unei familii aflate într-o astfel de situație, iar cu $7,500 am putea ajuta aproape toate cele 25 de familii aflate în suferință.

În Sfânta Evanghelie după Matei cap 25:40 se spune : “ Iar Împăratul , răspunzând, va zice către ei : Adevărat zic vouă : Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei prea mici , Mie Mi-ați făcut.”

Vă rugăm DĂRUIȚI către Centrul de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina.

Dacă nu puteți dona online, puteți să trimiteți un cec la : Orthodox Africa
5874 Orchard Hill Court.
Clifton , VA 20124 USA

„…dacă ești real, atunci nu mai contează altceva…”

Acest ultim vers al unei poezii scrise de un tânăr sceptic, în urmă cu peste 50 de ani, este punctul de plecare al cărții “Tears on the Equator : Muzungu” (“Lacrimi la Ecuator: Bărbatul alb” ). Scrisă de Gerasimos Kambites , cartea expune povestea acestui bărbat greco-canadian , viața sa și perioada petrecută pe Insula Bukasa, Uganda și înființarea Bisericii Ortodoxe Buna Vestire.

Ca un muzungu ( bărbat alb ) căsătorit cu Sarah, o femeie născută pe Insula Bukasa, pe care a cunoscut-o la Colegiul Elenic din Brookline Massachusetts , Gerasimos a început călătoria de “ descoperire a uimitoarei comori a Ortodoxiei “și slujirea lui Dumnezeu , ca preot misionar și ca medic.

Fiecare capitol dezvăluie o poveste despre frustrare, bucurie , furie, durere, teamă , calm, luptă pentru credință și zorii credinței reînnoite. A fost înființată o clinică medicală , a fost construită o școală , a fost ridicată , piatră cu piatră, o biserică ortodoxă și toate acestea în mijlocul crizei provocată de SIDA, al războiului civil și al intoleranței rasiale .

Cumnatul lui Gerasimos , părintele Christopher Walusimbi a terminat, în cele din urmă, construirea, piatră cu piatră, a Bisericii Ortodoxe Buna Vestire; cu toate acestea, nu înainte de a îngriji de mai mulți orfani bolnavi de SIDA, timp de 17 ani. Exteriorul bisericii este terminat, având flacăra Duhului Sfânt deasupra clădirii. Acoperișul este spart . Interiorul este nefinisat.

Reparațiile la barca pe care Părintele Christopher o folosește pentru serviciul său de transport sunt aproape terminate. Citiți despre acest lucru, aici. Veste de salvare trebuie cumpărate pentru barcă, pentru siguranță. Și mai important, pentru a continua misiunea de la Biserica Ortodoxă Buna Vestire, câțiva tineri se gândesc să meargă la Seminar, gândindu-se la hirotonire, cu voia lui Dumnezeu.

Ajutați-l să continue această misiune vitală , marcând cu “ Annunciation O.C. “ (“ Biserica Ortodoxă Buna Vestire “), donația făcută către Orthodox Africa.

De asemenea, puteți cumpăra cartea “ Tears on the Equator : Muzungu “ ( “Lacrimi la Ecuator: Bărbatul alb “) prin Amazon Smile și alegeți Orthodox Africa drept organizația caritabilă pe care o susțineți. Nu numai că 100% din venituri se vor îndrepta către Biserica Ortodoxă Buna Vestire , dar Amazon Smile va dona 5% din prețul de cumpărare către Orthodox Africa !
Un cadou dublu !

 

Școala Secundară Episcop Athanasius face progrese

Cu un număr crescând de elevi și cu încă mai mulți elevi nou înscriși pentru a începe școala în semestrul următor, Școala Secundară Episcop Athanasius continuă să se dezvolte, hrănindu-i pe copiii dornici să acumuleze cât mai multe cunoștințe . Deși este nevoie de un efort extraordinar, acest progres reprezintă o adevărată binecuvântare de la Dumnezeu. Luna trecută a început construcția unei noi săli de clasă, dăruindu-se școlii nădejdea că va exista spațiul necesar pentru a putea găzdui toți elevii. Acest proiect necesită angajament și muncă grea. Tractoarele transportă betonul, cărămizile și nisipul, greutatea fiind cărată și cu ajutorul măgarilor. Având materiale la dispoziție, cu toții lucrează neobosit , dornici să finalizeze proiectul care se află deja la jumătatea drumului. În timp ce școala așteaptă reaprovizionarea cu noi materiale, cu toții se simt recunoscători pentru progresul făcut și se roagă să poată continua această lucrare cu sprijinul, dragostea și rugăciunile fraților și surorilor în Hristos. Acest proiect a fost preluat datorită fondurilor strânse de către organizația Orthodox Africa.

Construirea unei noi săli de clasă va oferi elevilor mediul propice pentru a putea învăța, mediu care le va permite să înflorească pe toate domeniile curriculumului școlar : științe, limbi străine și studii religioase.

Domnul Julius Kiprotich, directorul adjunct, ne împărtășeste : “Sunt bucuros să constat că, din ce în ce mai mulți copii primesc lumina educației, singura lumină pe care un copil african o va putea cunoaște , înțelegând astfel dragostea Domnului Iisus Hristos. Frații mei, vreau să vă mulțumesc sincer, în numele meu și al profesorilor noștri care fac mari eforturi pentru a se asigura că elevii cei noi își vor începe cursurile într-o sală nouă de clasă “.

Să continuăm să ne rugăm pentru Școala Secundară Episcop Athanasius și să o sprijinim pentru ca să poată duce la îndeplinire voia lui Dumnezeu !

Academia Sfântul Innocent: Lumina Adevărului strălucește iar peste tinerii din Nandi.

Hristos Răscumpărătorul nostru, Iubitorul tuturor oamenilor, Dătătorul Vieții continuă să domnească peste Academia Sfântul Innocent.

În mod clar, Sfântul Innocent este alături de oamenii noștri, făcându-și cunoscută prezența prin intermediul numeroaselor binecuvântări pe care le trăim și, în special, prin creșterea numărului de elevi ce frecventează cursurile Academiei.

Profesorii noștri devotați lucrează fără încetare pentru a se asigura că fiecare elev primește o educație riguroasă, competitivă cu numeroasele școli din vecinătate.

Pe măsură ce săptămâna a cincea a anului școlar se apropie de sfârșit, elevii au început susținerea examenelor, continuând să își dovedească reușitele la învățătură. Succesul lor reprezintă promisiunea unei vieți mai bune și oferă speranță multor profesori, dar și multor familii care fac sacrificii în numele elevilor de la Academia Sfântul Innocent.

Cu toate acestea, pe umerii directorului școlii continuă să apese povara grea a responsabilității de a plăti salariile profesorilor, în situația în care nu există bani pentru a face acest lucru. Datorită posibilităților și și fondurilor limitate, plata salariilor a fost întârziată timp de câteva săptămâni, iar profesorii suferă. O astfel de povară ne determină să vă cerem ajutorul. Profesorii noștri nu pot fi trecuți cu vederea. Nu numai că își merită salariul, dar este necesar să îl primească pentru a-și împlini nevoile de zi cu zi și pentru ca Academia Sfântul Innocent să continue procesul de educare a elevilor al căror număr este în creștere.

Vă îndemnăm, frați și surori în Hristos, să dăruiți ceea ce vă stă în putere pentru ca noi să putem continua această lucrare și pentru a sluji oamenii din Nandi. Fie ca rugăciunile și donațiile dumneavoastră să reverse multe binecuvântări de la Mântuitorul nostru !

Pentru un Big Mac sau o Cafea cu Lapte


Părintele Constantinos, directorul Centrului de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina a fost cel mai mic dintre cei 8 copii ai familiei sale. Pe când avea 12 ani, tatăl său a murit, lăsând-o pe mama sa văduvă să crească singură cei 8 copii. Mama sa a fost și este o femeie iubitoare, ortodoxă, care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și crește copiii în singura credință adevărată. Aceste împrejurări au adus sărăcie și o serie de greutăți în viața lor. Cu ajutorul lui Dumnezeu, Părintele Constantinos a terminat studiile în cadrul învățământului secundar și terțiar. A studiat la Seminarul Makarios lll și a fost hirotonit preot. Entuziasmul și dragostea pe care le are pentru copiii de la Centrul de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina își au originea în aspra sa copilărie.

Copiii de la Centrul Sfânta Irina au o viață grea, la fel cum a avut-o și Părintele Constantinos. Un sfert din copii sunt orfani care depind, în totalitate, de acesta.

În prezent, Părintele Constantinos desfășoară Programul Un-Dolar-Pe-Zi, care este o modalitate de a oferi hrană, îngrijiri medicale, îmbrăcăminte și educație unui singur copil, pe timp de o zi. Dacă dumneavoastră ați renunța la o cafea cu lapte de la Starbucks ( care costă $3.45 ), un copil ar avea toate nevoile asigurate timp de 3 zile ! Dacă ați renunța la un hamburger Big Mac de la McDonald’s ( care costă $4.67 ), un copil ar avea toate nevoile asigurate timp de 4 zile ! O factură lunară la telefon costă, în medie, $144. Imaginați-vă câți copii ar putea fi îngrijiți dacă această sumă ar fi donată Centrului Sfânta Irina !

Vă rugăm, luați în considerare posibilitatea de a sprijini Programul Un-Dolar-Pe-Zi, care se desfășoară la Centrul de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina. Acest copil vă spune : „Mulțumesc !”

Pentru un Big Mac sau o Cafea cu Lapte

Părintele Constantinos, directorul Centrului de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina a fost cel mai mic dintre cei 8 copii ai familiei sale. Pe când avea 12 ani, tatăl său a murit, lăsând-o pe mama sa văduvă să crească singură cei 8 copii. Mama sa a fost și este o femeie iubitoare, ortodoxă, care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și crește copiii în singura credință adevărată. Aceste împrejurări au adus sărăcie și o serie de greutăți în viața lor. Cu ajutorul lui Dumnezeu, Părintele Constantinos a terminat studiile în cadrul învățământului secundar și terțiar. A studiat la Seminarul Makarios lll și a fost hirotonit preot. Entuziasmul și dragostea pe care le are pentru copiii de la Centrul de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina își au originea în aspra sa copilărie.

Copiii de la Centrul Sfânta Irina au o viață grea, la fel cum a avut-o și Părintele Constantinos. Un sfert din copii sunt orfani care depind, în totalitate, de acesta.

În prezent, Părintele Constantinos desfășoară Programul Un-Dolar-Pe-Zi, care este o modalitate de a oferi hrană, îngrijiri medicale, îmbrăcăminte și educație unui singur copil, pe timp de o zi. Dacă dumneavoastră ați renunța la o cafea cu lapte de la Starbucks ( care costă $3.45 ), un copil ar avea toate nevoile asigurate timp de 3 zile ! Dacă ați renunța la un hamburger Big Mac de la McDonald’s ( care costă $4.67 ), un copil ar avea toate nevoile asigurate timp de 4 zile ! O factură lunară la telefon costă, în medie, $144. Imaginați-vă câți copii ar putea fi îngrijiți dacă această sumă ar fi donată Centrului Sfânta Irina !

Vă rugăm, luați în considerare posibilitatea de a sprijini Programul Un-Dolar-Pe-Zi, care se desfășoară la Centrul de Misiune Ortodoxă Sfânta Irina.

Acest copil vă spune : „Mulțumesc !”