Cel mai nou mesaj

iulie 30, 2018

Vizita mea pe Insula Bukasa la Biserica Ortodoxă Buna Vestire, din Perla Africii (Uganda)

By Paul Neustrom
Când am ajuns pentru prima dată pe Insula Bukasa, am fost copleșit de priveliştea uneia dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe pe care le-am văzut, construită într-un stil tradițional rus/bizantin. Aceasta este situată într-un cadru foarte pitoresc. Insula Bukasa este una dintre multele 84 de insule din Ssese, situată în partea de nord-vest a lacului Victoria. Ca mărire, este al doilea lac cu apă dulce din lume. Excursia de pe continent către insulă a fost făcută în două călătorii, în cursul a două zile; 3,5 ore cu feribotul în prima zi și 3 ore cu o barcă mică în a doua zi. Este un loc în care se ajunge foarte greu din punct de vedere geografic.
Faptul că Biserica Ortodoxă Buna Vestire se află în construcție timp de 30 de ani este destul de problematic. Coperta templului este făcută din cea mai frumoasă piatră pe care am văzut-o vreodată. Pereții au o grosime de 45,7 cm (18 inci), unul încastrat în celălalt, pentru a forma un perete practic de nemişcat pe care se sprijină acoperișul. Acoperișul se află acolo încă din 2007, dar țiglele sunt sparte și rupte. Țiglele selectate de donator nu sunt compatibile cu climatul călduros. Nu există ferestre sau uși. Placa de placaj de 4×8 picioare (1,2×2,5 metrii) servește ca o barieră pentru mulții câini și animale care rătăcesc prin zonă căutând un pic de umbră. Domul rusesc în formă de ceapă care stă pe vârful templului își arată şi el vârsta, cu goluri și găuri în jurul lui. Baza masivă a altarului este din beton turnat. Nu este nimic de asupra sa, şi de altfel nici nu a fost consacrat; deci Sfânta Liturghie nu a fost încă niciodată servită aici.
În noaptea de dinaintea Sărbătorii sfinților apostoli Petru și Pavel (sfântul meu), părintele Christopher (Walusimbi), rectorul Bisericii Ortodoxe Buna Vestire, a făcut prosforă, cocând-o în cuptorul exterior.

În ziua sărbătorii, părintele Christopher a slujit Sfânta Liturghie în capela „temporară”. Este unul dintre cele mai rustice şi primitive locuri pe care le-am văzut și care serveşte această comunitate mică timp de 30 de ani. Raiul a venit pe Pământ, așa cum face în timpul fiecărei Sfintei Liturghii, iar această capelă primitivă era cea mai frumoasă. Simon, omul de dreapta al părintelui Christopher, a servit drept cântăreț până când a început Liturghia. Apoi, Margaret a sosit și a cântat rugăciunile în limba maternă a Lugandei. Totul a fost incredibil de emoționant.
Ortodoxia este prezentă aici de acum 30 de ani. Cu toate acestea, templul este neterminat și lucrul a fost blocat timp de 11 ani. Care este răspunsul? Au nevoie de ajutor, dar eu nu știu cum. Poate că în timp ce sunt aici, voi descoperi ceea ce este necesar pentru a finaliza ceea ce odată a fost doar un vis frumos.
Între timp, părintele Christopher ar vrea să vină în America ca să vorbească cu Mitropolitul și să rămână acolo în jur de o lună. Cu voia Domnului, se poate întâmpla în decursul următoarelor două luni.
Donatorii sunt bineveniți să sprijine Biserica Ortodoxă  Buna Vestire făcând clic aici . Ca întotdeauna, rugăciunile voastre pentru părintele Christopher, familia sa și credincioșii Bisericii Ortodoxe Buna Vestire de pe Insula Bukasa sunt vitale pentru această misiune din Perla Africii.

Alte postări recente


Educația deschide o lume necunoscută anterior - iulie 16, 2018

Ați încercat vreodată să NU citiți un cuvânt sau să NU recunoașteți o literă a alfabetului? Ați văzut vreodată mere pe o masă NEŞTIIND numărul lor; de exemplu, trei sau patru? Încercați să vă imaginați cum ar fi să nu puteți decoda lumea din jurul vostru. Deși trăim într-o lume care folosește imagini pentru a […]

Citeste mai mult

O dubă va ajuta la furnizarea de sprijin pentru misiunile eparhice - iulie 5, 2018

În Africa Ortodoxă, lucrăm foarte mult pentru a ne ajuta misiunile să devină auto-susținute. Episcopia Kisumu din Kenya occidentală nu e nicio excepție. Împreună, voluntarii din Africa Ortodoxă și donatorii ca tine s-au adunat pentru a face visul auto-susținerii o realitate pentru frații și surorile noastre ortodoxe din Kenya. În 2017, directorul nostru s-a întâlnit […]

Citeste mai mult

ntinzându-ne imaginația - iulie 5, 2018

E greu de crezut că deja este data de 4 iulie. Astăzi, mulți dintre noi vor sărbători cu prietenii, familia, mâncare și focuri de artificii, bucurându-se de căldura verii. Este greu să ne amintim de un timp îndepărtat, când trebuia să luptăn până la moarte pentru libertatea de care ne bucurăm azi. Poate fi ușor […]

Citeste mai mult

"Niciun loc nu este ca acasă - Gândurile Finale ale părintelui Methodius" - iunie 24, 2018

ntr-o timpurie dimineață kenyană din mai, la Orfelinatul Sf. Barnabas, părintele Methodius s-a trezit cu o singură misiune în minte: să-şi ia rămas bun de la mulții copii de care are grijă, şi să se îndrepte spre America. Există întotdeauna un pic de emoție și șoc cultural atunci când călătorim într-o altă țară. Dincolo de […]

Citeste mai mult